Rabu, 13 Julai 2011

Ikan Pekasam Mak Kiah

Harga RM5 (lampam, talapia, sepat dan puyu)
Ikan pekasam memang sedap di makan sekali sekala, lebih2 lagi ketika selera kita menurun, senang jer nak masak ikan ni, mula2, panaskan kuali kemudian goreng ikan pekasam ni (minyak sedikit aje) sehingga garing jgn dicuci ikan ni ye nnti hilang kesedapan nya pula, kemudian hiriskan bawang besar . merah, cili padi, sedikit halia, bawang putih. goreng bahan2 yg telah dihiris sehingga masak dan tuangkan atas ikan yg telah digoreng terlebih dahulu, last sekali perahkan limau kasturi atau pn klu nk lebih sedap lagi limau nipis....haaaa dah siap apa lagi makan lar dgn nasi panas, takde lauk lain pn takpe..ngadap pekasam ni pn dh cukup..hehe..
Nota: sebenarnya pekasam ni bukan setakat di masak mcm ni aje, nk buat nasi goreng ikan pekasam pn sedap lagi POWER, klu nk buat masak lemak cili api pula, goeng pekasam terlebih dahulu, kemudian masak kuah seperti biasa dan tuangkan ke atas pekasam tadi, nk masak sambal tumis pn boleh sama jer prosedurnya kena goreng pekasam terlebih dahulu, kemudian curah sambal ke atasnya..haaaa jelaskan pokokpangkalnya kita yg masak dia...heheh...selamat menjamu selera....sebelum tu order lar satu utk rasa keenakannya.. :)

3 ulasan:

  1. Boleh bagi alamat penuh x kat mana.sbb nk temu ramah lah... nk buatkerja kursus sejarah

    BalasPadam
  2. Saudara Meor boleh hubungi saya di 0173317344

    BalasPadam
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam